gezondgelukkig
Gezonde aperitiefhapjes
Bijgewerkt op: 22 dec. 2020
Met de feestdagen mag en kan het al wat uitgebreider.
Om de avond licht te starten geef ik hier 6 gezonde aperitiefhapjes.
Het zijn simpele receptjes met weinig ingrediënten.
Op 1,2,3 klaar!

Homemade groentechips
Ingrediënten voor 2 porties:
1 wortel in dunne plakjes
1 zoete aardappel in dunne plakjes
1 courgette/pastinaak of biet in dunne plakjes
olijfolie
Provençaalse kruiden
paprikapoeder
grof zeezout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Zorg ervoor dat je de groenten zo dun mogelijk snijdt. Dep ze droog met keukenrol en verspreid ze over de bakplaat.
Smeer de groenten lichtjes in met een beetje olijfolie en bestrooi ze vervolgens met zout en kruid af.
Bak de groentechips in de oven voor 20-25 minuten. (maak controleer tussendoor ook even)
2. Artisjokhapje
Ingrediënten voor 2 personen:
artisjok (mooie volle)
citroen(sap)
peper en zout
100g Griekse yoghurt
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel mosterd
Bereiding:
Vul een diepe pot met water en breng aan de kook.
Maak de artisjok schoon en wrijf in met citroensap.
Wanneer het water kookt leg je de artisjok in de kookpot. Let er op dat de artisjok volledig onder water zit. Zet het deksel op de pot.
Het duurt ongeveer 20min voordat de artisjok klaar is.
Maak intussen het dipsausje.
Meng 100g Griekse yoghurt met olijfolie, peper, zout en de mosterd.
Haal na 20 min de artisjok uit het water. Zorg ervoor de artisjok kan uitlekken.
Zo, serveer met het yoghurtsausje!
Smakelijk!
3. Toast met geitenkaas en verse vijgen
Ingrediënten:
meergranen brood
verse, zachte geitenkaas
verse vijgen
honing
tijm
peper en zout
Bereiding:
Snijd het brood in dikke sneden en rooster.
Snijd de vijgen in plakjes.
Beleg de toast met geitenkaas en leg de schijfjes vijgen naast elkaar.
Werk af met peper, zout, tijm en honing.
Simpel, maar smaakvol!
4. Geroosterde kikkererwten
Ingrediënten:
blikje kikkererwten
zeezout
paprikapoeder, komijnpoeder en currypoeder
teentje look
olijfolie
bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bedek de bakplaat van je oven met bakpapier.
Spoel de kikkererwten met water en laat ze goed uitlekken.
Leg de kikkererwten op de bakplaat en doe de kruiden erover.
Besprenkel met een beetje olijfolie, maar overdrijf zeker niet.
Pel het teentje look en snijd fijn. Leg deze tussen de kikkererwten voor extra smaak.
Laat de kikkererwten eerst voor 15 minuten in de oven staan. Schep daarna om en laat daarna nog 10 minuten staan.
5. Hummus van rode biet
Ingrediënten:
2 rode bieten gekookt
sap van een halve citroen
1/2 tl Provençaalse kruiden
peper en zout
1 eetlepel olijfolie
45g feta
eetlepel pompoenpitten
Bereiding:
snijd de bieten in stukjes.
verbrokkel de feta.
doe alle ingrediënten, behalve de pompoenpitten in een keukenrobot of mix het geheel manueel.
hou een deeltje van de feta opzij voor de afwerking.
doe de hummus in een kom en werk af met feta en pompoenpitten.
Enjoy!
6. Gegrilde aubergine met munt en yoghurt
Ingrediënten:
1 aubergine
100g volle yoghurt
verse munt
rozemarijn
peper en zout
1theelepel citroensap
Bereiding:
Snijd de aubergine in plakjes van 5mm
Bestrooi met zout, zodat het vocht onttrokken word.
Dep met keukenpapier het overtollige zout weg.
Bestrooi met de kruiden en de olijfolie.
Gril de aubergine, dit kan op een grilplaat of in de oven.
Werk af met yoghurt, extra peper en verse muntblaadjes.