top of page
Zoeken

Hoe kies ik de juiste kant- en klare vleesvervanger?

Of je nu een 'fulltime' vegetariër bent of af en toe vlees wil vervangen door een plantaardig (kant- en klaar) alternatief, een juiste keuze maken is niet evident.

Vandaag de dag zijn er tal van producten die als goede vleesvervangers worden verkocht.

Toch zijn er veel producten die heel zout- en vetrijk zijn.

Je mag dus best kieskeurig zijn.

Vlees is een bron van dierlijke eiwitten, ijzer en vitamine B12. Het is essentieel dat een vleesvervanger voldoet aan deze bronnen. Al is het zo dat plantaardige eiwitten minder goed worden opgenomen door ons lichaam, maar als je goed let op wat je binnenkrijgt, dan leidt dit niet tot problemen. Plantaardige alternatieven, best zo onbewerkt mogelijk, zijn vrij van schadelijke vetten die vlees dan weer bevat.

Vlees kan vervanger worden door een goede combinatie van peulvruchten, soja (tofu, tempeh), mycoproteïne, sommige graanproducten (seitan, op basis van tarwemeel), ei, melkproducten en kaas. Ter afwisseling kan je kiezen voor een kant- en klare vleesvervanger.


Onderstaande criteria voor een goede vleesvervanger helpen je alvast goed op weg!• eiwit: ≥ 10 g/100 g

• vetten totaal: ≤ 10 g/100 g

• verzadigde vetten: ≤ 5 g/100 g

• natrium: < 650 mg/100 g

• ijzer: > 0.7 mg/100 g

• vitamine B12: > 0.13 µg/100 g

• vitamine B1: > 0.06 mg/100 gZuigelingen, kinderen, pubers en zwangere vrouwen hebben een relatief hogere eiwitbehoefte. Vandaar dat voor hen het criterium van voldoende hoog eiwitgehalte voor een volwaardige vleesvervanger meest van belang is.(Indien je een persoonlijk en specifiek advies wenst kan ik je hierin begeleiden)14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page